VW se ponovo okreće razvoju SUS motora?

Od ukupno 180 milijardi eura ulaganja u sledeću generaciju električnih vozila, nemački Volkswagen će jednu trećinu investirati u nastavak razvoja motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS), javlja b92.

S obzirom na to da prelazak na elektromobilnost ne ide tempom kakav su neki proizvođači motornih vozila predviđali, nekoliko automobilskih kompanija sada odlaže svoje ciljeve o potpunom prelasku na proizvodnju čisto električnih vozila u doglednoj budućnosti.

Folksvagen je prošle godine prognozirao da će do kraja ove decenije električna vozila činiti čak 80 posto godišnje prodaje u Evropi, ali ga je mlak prijem njegovih električnih ID modela na tržištu podstakao da revidira strategiju.

Tako će od 180 milijardi eura izdvojenih u 2023. prvenstveno za električna vozila sledeće generacije, nemački proizvođač sada će jednu trećinu iskoristiti za nastavak razvoja motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS), saopštio je Arna Antlica, glavni finansijski direktora i glavni operativni direktor u Volkswagen grupaciji.

Obrativši se na događaju koji je agencija Rojters održala u Minhenu, Antlica je poručio da je budućnost električna, ali da prošlost još nije gotova, zbog čega VW namerava da potroši oko 60 milijardi eura kako bi svojim SUS motorima obezbedio konkurentnost na tržištu.

Ovakve poruke oštro odstupaju od prethodnog Volkswagenovog plana najavljenog krajem 2022. godine, u skladu sa kojima bi od 2033. godine proizvodio i prodavao u Evropi samo električne automobile.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор