Nemački Miele otpušta 1.300 radnika

Nemačka kompanija za proizvodnju električnih aparata za domaćinstvo Miele najavljuje da će u Nemačkoj otpusti 1.300 radnika, od ukupno 22.700 koliko zapošljava širom sveta.

Iako u kompaniji tvrde da do kraja 2027. neće biti otpuštanja, sada treba sve pripremiti za isplatu otpremnina i prevremeni odlazak radnika u penziju. Kompanija najavljuje i potpisivanje novog kolektivnog ugovora sa sindikatom, koji će važiti od avgusta ove godine do decembra 2028. godine, kao i nova ulaganja teška pola milijarde eura.

Nemački Tagesschau navodi kako je Miele u teškoj situaciji, jer je prodaja tokom pandemije korona virusa bila izuzetna, ali je nakon pandemije znatno pala. Prošle godine je prodaja smanjena na gotovo pet milijardi eura, prenosi Seebiz.

Većina otkaza planirana je u fabrici i sedištu kompanije u gradu Guterslohu. Ova fabrika za proizvodnju veš mašina, sa 700 radnika, biće preseljena u Poljsku, dok će 600 preostalih radnika u Nemačkoj ostati bez posla.

U sindikatu tvrde da je nemoguće bilo uveriti rukovodstvo da odustane od preseljenja i zatvaranja proizvodnih pogona u Nemačkoj, jer smatraju da su izdašnim otpremninama i drugim socijalnim mehanizmima uspeli „da izvuku nešto“ za radnike koje čeka otkaz.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор