“Nemačke kompanije u Srbiji zadržale optimizam!”

Srpski ministar finansija Siniša Mali i ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib razgovarali su juče o zajedničkim projektima dve zemlje i daljim ulaganjima nemačkih kompanija u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako se navodi, razgovaralo se o sekciji Transbalkanskog koridora od Obrenovca do Bajine Bašte, realizaciji projekta energetske efikasnosti u javnim objektima i obnovljivim izvorima energije u sektoru grejanja, i programu vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u našoj zemlji.

Sagovornici su se složili da ekonomija nakon pandemije koronavirusa treba da se transformiše u održivu, zbog čega su važna ulaganja u takozvanu „zelenu ekonomiju“. S tim u vezi, sprovođenje ova tri izuzetno važna projekta za Srbiju, u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW, predviđena su budžetom za narednu godinu, a trenutno su u fazi pregovora, navodi se u saopštenju.

Ministar Mali se zahvalio nemačkom ambasadoru na podršci koju njegova zemlja pruža našoj, kako preko zajedničkih projekata, tako i kroz ulaganja nemačkih kompanija. On je tom prilikom poručio da je Srbija apsolutno spremna da se prilagodi novim okolnostima, kako ulaganjem u održivu ekonomiju, tako i nastavkom ulagana u digitalizaciju.

– Naredne godine iz budžeta će se izdvojiti rekordni iznosi za kapitalne projekte, što će uticati na još veće privlačenje stranih investicija, a više novca će biti opredeljeno i za podsticaje stranim investitorima da dolaze u Srbiju – istakao je Mali.

Nemački ambasador je podsetio da je za proteklih 20 godina kroz privrednu saradnju dve zemlje u Srbiju ukupno uloženo oko dve milijarde eura, istakavši da je ohrabrujuće što sve više nemačkih investitora dolazi u našu zemlju.

– Investitori iz Nemačke koji rade u Srbiji zadržali su optimizam i niko od njih nije otkazao svoje investicije, već su neke investicije eventualno pomerene – rekao je Tomas Šib.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор