Vranjska banja greje stanove termalnom vodom

Vranjska banja je započela sa korišćenjem termalnih izvorišta za zagrevanje stanova svojih žitelja, što je ideja koju su proteklih godina zagovarali mnogi lokalni političari i privrednici, a ovih dana je u delo sprovodi direktor vranjskog „Novog doma“ Goran Petrović sa svojim saradnicima.

Reč je o eksperimentalnom projektu grejnog sistema koji je prvo instaliran u jednom stambenom kompleksu sa šezdesetak stanova. Međutim, interesovanje građana za ovakav način grejanja premašio očekivanja, te je odlučeno da se radovima obuhvati još dvadesetak privatnih stambenih objekata površine od oko četiri hiljade kvadrata.

– Bili smo u obavezi da uradimo i sekundarnu mrežu, što nam je znatno usporilo radove, ali smo i pored toga pre nedelju dana uspeli da sistem stavimo u funkciju i počnemo sa zagrevanjem stanova uz pomoć termalne vode, a obezbedili smo i dva izmenjivača toplote od 500KW i 1 megavata. Grejanje je dvadesetčetvoročasovno, počinjaće 1. oktobra i trajaće do 1. maja, a cena po kvadratu iznosi 44 dinara sa PDV-om. Radove izvodimo parcijalno, jer ih finansiramo iz sopstvene kase – ističe Petrović.

Prema njegovim rečima, građani Vranjske banje su prezadovoljni novim načinom grejanja, pa na adresu „Novog doma“ pristiže sve više zahteva za priključenje na sistem. Stoga rukovodstvo ovog javnog preduzeća planira da u narednoj godini poveže na sistem još jedan stambeni kvart od sedamdesetak kuća, budući da je studija izvodljivosti pokazala da je to jako rentabilno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор