Srpski izvoz skoro na nivou od pre pandemije

Prethodnih meseci robni izvoz Srbije toliko se oporavio da je gotovo dostigao nivo na kom je bio pre krize izazvane virusnom pandemijom, navela je Narona banka Srbije (NBS) u novembarskom Izveštaju o inflaciji.

U centralnoj banci naglašavaju da je tome u velikoj meri doprineo oporavak izvoza auto-industrije, koji se, posle znatnog zastoja u aprilu, već u septembru gotovo u potpunosti normalizovao. Nakon međugodišnjeg pada od 37,4 posto u aprilu, ukupan izvoz Srbije u Evropsku uniju se tokom narednih pet meseci oporavljao i u septembru je čak zabeležio međugodišnji rast od 6,7 posto, prenosi agencija Tanjug.

“Otpornosti izvoza doprinela je njegova povećana geografska raspotranjenost u prethodnom periodu, kao i činjenica da je izvoz ka zemljama poput Kine i SAD ostao relativno snažan i tokom pandemije. Oporavak beleži i izvoz u Rusiju, a na putu oporavka je i izvoz ka regionu CEFTA, navodi se u izveštaju.

– Iako ponovno širenje virusa predstavlja rizik, ostvarenje u prvih devet meseci u skladu je sa našom projekcijom smanjenja deficita tekućeg računa u ovoj godini na oko 5 procenata BDP-a, a kao i prethodnih pet godina, tekući deficit će biti u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija – rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

U NBS očekuju da će u srednjem roku, po osnovu povećanih izvoznih kapaciteta i očekivanog globalnog ekonomskog oporavka, doći do smanjenja učešća tekućeg deficita u BDP-u, pri čemu će, kako se navodi, tempo tog smanjenja zavisiti od dinamike investicionog ciklusa i uvoza opreme po tom osnovu.

U izveštaju se navodi i da se pandemija korona virusa nije bitnije odrazila na tržište rada u Srbiji, jer su preduzete mere ekonomske politike doprinele da se formalna zaposlenost poveća od februara do septembra za 44 hiljade lica, pri čemu je to povećanje gotovo u potpunosti ostvareno u privatnom sektoru, pre svega u prerađivačkoj industriji, napominju u NBS.

– Pravovremena i značajna ekonomska podrška privredi Srbije za vreme pandemije doprinela je očuvanju zarada i nastavku zapošljavanja u privatnom sektoru, čime je domaće tržište rada izbeglo teže posledice krize – rekla srpska guvernerka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор