Nemačka vojska naručila artiljerijsku municiju vrednu 8,5 mlrd. €

Nemačka vojska (Bundesver) je sa kompanijom Rajnmetal potpisala okvirni ugovor za isporuku artiljerijske municije u bruto vrednosti do čak 8,5 milijardi eura, čija bi realizacija trebalo da krene već početkom 2025. godine.

Već postojeći okvirni sporazum ovim je značajno proširen, a naručena municija prevashodno je namenjena povećanju zaliha Bundesvera i njegovih saveznika, ali i kao podrška Ukrajini u njenoj odbrambenoj kampanji, prenosi agencija Tanjug.

Naime, primarni kupac nemačkog proizvođača oružja biće Savezna Republika Nemačka, koja će deo kontigenta obezbediti Ukrajini, a artiljerijsku municiju su naručile i zemlje partneri Holandija, Estonija i Danska.

Ova porudžbina uključuje i artiljerijsku municiju kalibra 155 mm čija bruto vrednost iznosi oko 880 miliona eura. U kompaniji kažu da u narednim godinama očekuju dalji porast potražnje, pa tako i proizvodnje.

– Zadovoljni smo zbog najveće porudžbine u novijoj istoriji naše kompanije. Ovaj okvirni sporazum velikog obima naglašava vodeću ulogu kompanije Rajnmetal kao dobavljača municije u Nemačkoj i našu poziciju najvećeg svetskog proizvođača artiljerijske municije – izjavio je izvršni direktor te kompanije Armin Paperger.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор