Nemačka će od EURO 2024 zaraditi više od 2 mlrd. eura

Evropsko prvenstvo u fudbalu EURO 2024. će Nemačkoj obezbediti značajne kratkoročne ekonomske koristi, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, transporta, maloprodaje i usluga, privlačeći više od dve milijarde eura.

U analizi trgovačke platforme Freedom24 se navodi kako se očekuje da će najveća evropska privreda ove godine porasti za oko 0,3 posto, sporije od drugih velikih industrijski jakih zemalja, ali uz značajan kratkoročni podsticaj sektorima turizma i usluga. Prema ovim procenama, Nemačka će imati više od dve milijarde eura prihoda kojima će najviše doprineti turizam i ugostiteljstvo.

Sa platforme poručuju da fudbalsko takmičenje evropskih reprezentacija može pozitivno psihološki i indirektno uticati na nemačku privredu. “Uspešno Evropsko prvenstvo, kako u sportskom tako i u organizacionom smislu, može poboljšati nacionalno raspoloženje i imidž zemlje domaćina, kao i atraktivnost turističke destinacije”, navodi se u analizi, a prenosi hrportfolio.

Poredeći istorijske rezultate, prihodi od Evropskog prvenstva u fudbalu (UEFA) beleže stalni rast. Na prvenstvu u Švedskoj 1992. godine prihod je iznosio 40,9 miliona eura, u Engleskoj 1996. prihodi su porasli na 147,3 miliona eura, u Švajcarskoj i Austriji 2008. prihodi su dostigli 1,35 milijardi eura, u Francuskoj 2016. su porasli na 1,92 milijarde eura, dok su na Euru 2021, uprkos izazovima pandemije, iznosili 1,9 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор