Nemačka izvozi u Izrael ogromne količine oružja

Nemačka vlada je domaćim firmama odobrila prodaju oružja i vojne opreme Izraelu, koja je gotovo deset puta veće vrednosti u odnosu na 2022. godinu, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije, prenosi agencija DPA.

Naime, vlada je do 2. novembra izdala dozvole za izvoz u Izrael oružja vrednog oko 303 miliona eura, što je iznos skoro 10 puta veći od prošlogodišnjeg, kada je odobrena isporuka oružja u vrednosti od oko 32 miliona eura.

Inače, oko 85 posto od ukupno 218 izvoznih dozvola, njih 185, izdato je nakon 7. oktobra i napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael.

„Nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael, s obzirom na aktuelnu situaciju, nemačka vlada daje prioritet zahtevima za izvoz vojne opreme u Izrael i njihovom rešavanju“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo privrede sada mora da odobri izvoz oružja u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova i Kancelarijom za kontrolu izvoza (BAFA). U posebno osetljivim slučajevima u postupak se uključuje i nemačko Veće bezbednosti.

Oko šest posto odobrenog izvoza, u vriednosti nešto manjoj od 19 miliona eura, činiće projektili i artoljerijske granate, dok će najveći udeo u izvozu imati oklopna vozila, vojni kamioni i sigurnosna stakla, čija vrednost iznosi oko 284 miliona eura.

Nemačka vlada načelno ne objavljuje pojedinosti niti konkretne informacije o isporukama oružja i vojne opreme, delom i da bi zadržala u tajnosti identitet proizvođača.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор