Srbija zabranila upotrebu još 113 pesticida

U Srbiji je od juče zabranjena upotreba još 113 preparata za zaštitu bilja jer sadrže 17 aktivnih supstanci koje su nedavno zabranjene u Evropskoj uniji, s obzirom na to da je domaća zakonska regulativa gotovo potpuno usaglašena sa evropskom.

Inače, nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilja u našoj zemlji sve češći je razlog za vraćanje pošiljki izvezenog voća i povrća od strane zemalja Evropske unije, čijem sistemu za kontrolu bezbednosti hrane i mi pripadamo.

Proširena lista zabranjenih preparata nalazi se na sajtu Ministartva poljoprivrede. Prema rečima direktora Uprave za zaštitu bilja Nebojše Milosavljevića, ovi pesticidi su zabranjeni još pre 18 meseci, ali je sada istekao rok do kada su mogli da se koriste kako bi se potrošile zalihe.

On je gostujući na RTS-u istakao da preostale količine treba da se odlože u skladu sa zakonom, odnosno da se preda onome koji je zadužen za skupljanje takvog otpada kako bi bio adekvatno uništen.

Inače, za poslednje četiri godine zabranjeno je 50 aktivnih supstanci, uglavnom zbog mogućih kancerogenih posledica po zdravlje ljudi, a za njihovo dalje korišćenje predviđene su kazne.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор