Srpska vakcina „Sputnjik V“ odobrena za upotrebu

Ruski Institut Gamileja je izdao odobrenje za upotrebu 550.000 vakcina „Sputnjik V“, koje su do 13. avgusta proizvedene u Srbiji u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Prema rečima ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, Institut Gamaleja sinoć je odobrio upotrebu vakcina sa Torlaka, koje su potpuno istog kvaliteta kao i originalne vakcine proizvedene u Rusiji, prenosi RTS.

On je istakao da je u postupku odobrenja kontrolisano 18 parametara po najvećim svetskim standardima i da svi su pokazali izvrstan rezultat, pri čemu je ispitano ukupno 960 uzoraka, tako da su sada vakcine potpuno spremne za upotrebu.

– Imamo 550.000 vakcina, odnosno 275.000 vakcina komponente 1 i 275.000 vakcina komponenta 2, spremnih za upotrebu ovde u Srbiji, sa oznakom proizvedeno u Srbiji – rekao je Popović i dodao da će odluku o eventualnom izvozu doneti Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić.

Ministar je objasnio da se sada treba usaglasiti sa ruskim partnerima, od kojih treba dobiti odobrenje za izvoz, kako se ne bi desilo da i jedni i drugi izvozimo na ista tržišta. Pri tom, on je izrazio uverenje da će za Republiku Srpsku, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i BiH, odnosno za naše komšije, ovih vakcina sigurno biti u dovoljnim kolicinama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор