Google najavio milijardu eura ulaganja u Nemačku

Američki internet gigant Gugl (Google) najavljuje da će do 2030. godine u Nemačkoj uložiti milijardu eura (1,2 milijarde dolara) u proširenje svoje infrastrukture „računarstva u oblaku“ (cloud) i u povećanje upotrebe obnovljive energije.

U saopštenju Gugla se precizira kako kompanija planira da nove cetre za računarstvo u oblaku otvori u regionu Berlina i u gradu Hanau, u blizini frankfurtskog DE-CIX internet centra za razmenu podataka, prenosi agencija Asošiejted pres.

Radi upravljanja centrima podataka, Gugl će u narednim godinama kupovati više od 140 megavata električne energije od nemačke filijale francuske energetske kompanije Anži koja garantuje da će 80% struje dobijati iz nekarbonskih izvora, odnosno iz novog solarnog parka i 22 nemačka vetroparka. Iz kompanije poručuju da im je cilj da do 2030. godine u potpunosti pređu na korišćenje obnovljive energije.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je pozdravio Guglovu najavu ocenivši je kao snažan signal za jačanje nemačke zelene energetike i digitalne infrastrukture.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор