Vojvođanski fakulteti dobili novac za solarne sisteme

Fakulteti i visoke škole čiji je osnivač AP Vojvodina dobili su državne subvencije, ukupne vrednosti od 105 miliona dinara, za nabavku opreme i instaliranje sistema za proizvodnju električne energije iz solarnih panela.

Na konkurs Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prijavilo se 19 institucija iz Novog Sada, Zrenjanina, Subotice, Sremske Mitrovice i Sombora. Projekti njih 13 biće finansirani u ovoj godini, dok će za ostale fakultete sredstva biti obezbeđena u narednoj godini, prenosi eKapija.

– Pokrenuli smo ovaj proces u kome želimo da savremene i održive tehnologije uvedemo u javni sektor. Prvi ćemo u Srbiji postaviti ove sisteme na objekte svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, a verujem u budućnosti i na druge objekte javne namene – poručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakavši da će uvođenje savremene tehnologije doprineti smanjenju troškova fakulteta za električnu energiju.

Inače, pre dodele subvencija, pokrajinska vlada je preko resornog sekretarijata finansirala sa 6,4 miliona dinara izradu projektno-tehničke dokumentacije za instaliranje fotonaponskih elektrana u svim fakultetima Univerziteta u Novom Sadu.

Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu je pre godinu dana prvi instalirao sistem za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije korišćenjem solarnih fotonaponskih panela. Prema rečima direktora tog instituta Saše Orlovića, taj strateški važan posao je njihovoj ustanovi omogućio da trošak za električnu energiju smanji za 62 procenta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор