Uskoro konkurs za subvencije za solarne panele

Iz Ministarstva rudarstva i energetike najavljuju da će javni poziv za dodelu subvencija za nabavku i ugradnju solarnih panela biti objavljen 3. septembra, nakon čega će lokalne samouprave nastaviti sa daljim sprovođenjem projekta.

– Najvažnija informacija za građane je da je procedura pojednostavljena i da je jedino potrebno da se obrate snabdevaču i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu. Postupak posle objavljivanja javnog poziva biće isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije – objasnila je za RTS državna sekretarka tog Ministarstva Jovanka Atanacković.

Ona je navela da u postupku konkurisanja neće biti kontakta građana sa državnom administracijom, s obzirom na to da nisu potrebni idejno rešenje, lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji, a ni probni rad. Kako je rekla, građani posle kupovine i ugradnje panela samo da se obrate snabdevaču, sa kojim će izmeniti ugovor, kako bi bili priključeni na elektromrežu.

– Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec. Površina krovova u Srbiji je oko 600 kvadratnih kilometara, pa ako se iskoristi samo 10%, mogli bismo imati oko šest dodatnih gigavata iz solarnih panela – objasnila je Atanackovićeva.

Ona je istakla da solarni paneli imaju dvostruku korist, jer im je radni vek 25 godina, ekonomski su isplativi za sedam do osam godina, a i računi za utrošenu energiju će biti znatno niži. Drugi bitan razlog, poručila je, jeste da konačno svi počnemo da vodimo računa o zdravlju životne sredine i energetskoj efikasnosti, jer godišnje bacamo proizvodnju struje jedne termo elektrane kroz prozor.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор