BMW u naredne dve godine lansira još 4 električna modela

Nemački BMW ima velike ambicije na polju elektrifikacije vozila, što će podrazumevati lansiranje još četiri nova električna modela u naredne dve godine, koji će se pridružiti već postojećim i4, iX3 i iX.

I pored toga što je rano startovao sa elektrifikovanim modelima i3 i i8, bavarski proizvođač automobila poslednjih godina zaostaje za konkurencijom kada je reč o vozilima na struju. Stoga u kompaniji najavljuju da će već sledeće godine lansirati električne verzije Serije 7 i kompaktnog SUV-a X1.

Tehničke specifikacije ovih modela za sada nisu poznate, ali se zna da će se električna Serija 7 proizvoditi u Dingolfingu, a električni X1 u Regensburgu. Ovim modelima BMW će 2023. pridodati i električnu Seriju 5, kao i električni MINI Countryman. I električna Serija 5 će se izrađivati u Dingolfingu, dok će se električni Countryman praviti u Lajpcigu., prenosi Auto News.

– Potpuno smo posvećeni električnim automobilima, gde god upotreba pogona na baterije ima smisla. Do 2023. našim kupcima ćemo ponuditi najmanje jednu potpuno električnu opciju u gotovo svim segmentima, a cilj nam je da u narednih 10 godina na tržište lansiramo oko 10 miliona čisto električnih vozila – najavio je izvršni direktor BMW-a Oliver Cipse.

U periodu do 2025. BMW će predstaviti i svoj prvi model zasnovan na „Neue Klasse“ mehaničkoj platformi, koja je prvenstveno dizajnirana za električna vozila, ali koja takođe podržava i dizel, benzinske i plug-in hibridne pogone, a koristiće ga za različite modele brendova BMW-a i Rolls-Royce.

– Naša nova arhitektura vozila beskompromisno je električna, bilo da se strujom napaja iz baterija ili vodoničnih gorivnih ćelija. „Neue Klasse“ dolazi sa novom IT i softverskom arhitekturom, novorazvijenim električnim pogonom visokih performansi i novom generacijom baterija – rekao je Cipse i naveo da se kompanija sprema da do kraja 2025. godine kupcima isporuči oko dva miliona potpuno električnih vozila, koja će činiti najmanje 25 posto ukupne prodaje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор