U Nemačkoj najviše priznatih diploma iz Bosne, Srbije i Sirije

Nemačka je tokom prošle godine potpuno ili delimično priznala oko 44.800 stranih diploma. Od toga je priznato 3.600 zahteva za nostrifikaciju iz Bosne i Hercegovine, 3.400 iz Srbije i 3.100 iz Sirije, pokazali su podaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis).

Prema pisanju Dojče velea (DW), u Nemačkoj su se najviše tražili medicinari, pa je oko dve trećine priznatih diploma upravo iz te branše, ili oko 15.500 negovatelja i bolničara, i 7.600 lekara. Pored toga, nemački obrazovni sistem je priznao i diplome još oko 3.300 učitelja i vaspitača, kao i 2.500 inženjera.

Da je situacija po pitanju nedostatka radnika hitna potvrđuje i čelnik Nemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele koji je upozorio da će se u najvećij evropskoj ekonomiji ove godine broj radno sposobnog stanovništva smanjiti za oko 150.000, kao i da će u narednim godinama taj deficit nastaviti da raste.

– Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle, mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima – poručio je Šele za Zidojče cajtung.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор