Nemačka industrija oružja u velikoj ekspanziji

Prema preliminarnim procenama, nemačke vlasti su u prvom kvartalu ove godine izdale dozvole za izvoz oružja u ukupnom iznosu od 5,2 milijarde eura, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije.

To bi značilo da je nemački izvoz oružja više nego udvostručen u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, kada je iznosio ukupno 2,4 milijarde eura, prenosi Informer.

Inače, od ukupnog oružja koje je u prvom tromesečju ove godine spremljeno za prodaju, 74 posto će biti izvezeno u Ukrajinu, u vrednosti od 3,8 milijadi eura.

U istom ovom periodu, nemačke vlasti su odobrile izvoz oružja i u Singapur, u iznosu od 584 miliona eura, u Indiju, vredno 143 miliona, Saudijsku Arabiju (126 miliona) i Katar (97 miliona eura).

Dozvole su izdate za izvoz 3,9 milijardi eura vrednog oružja, konkretno tenkova, oklopnih vozila, vojnih aviona, brodova, artiljerije, mitraljeza, municije i slično.

Dozvole su izdate i za izvoz druge vojne opreme, vredne 1,7 milijardi eura, uključujući pištolje i revolvere, radio opremu, radare, eksplozive…

Tokom cele 2023. godine Nemačka je izdala dozvole za izvoz oružja u ukupnom iznosu od 12,2 milijarde eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор