Nemačkim bankama nedostaje 40.000 stručnjaka

Nemačka bankarska industrija je u prvom kvartalu ove godine oglasila skoro 40.000 slobodnih radnih mesta, što je više nego u istom periodu prošle godine i u suprotnosti je sa opštim trendom smanjenja broja otvorenih radnih mesta, pokazuju rezultati istraživanja berlinske Index Group.

Naime, broj slobodnih pozicija koje su oglasile banke, kreditne institucije i štedionice u Nemačkoj iznosio je u prvom kvartalu 2024. godine 39.846, što je povećanje za 4 posto u poređenju sa istim periodom prošle godine. S druge strane, u nemačkoij ekonomiji u celini broj oglašenih slobodnih radnih mesta smanjen je u istom periodu za 9 procenata, prenosi Fenix Magazin.

– Što se tiče ponude poslova, Frankfurt je opravdao svoju reputaciju nemačke finansijske prestolnice. U glavnoj metropoli bilo je više od 4.200 oglašenih poslova u prvom kvartalu ove godine, a slede Berlin i Minhen sa oko 2.700 i 2.500 ponuda u finansijskom sektoru – pojasnio je šef Indeks grupacije.

Istraživanje je pokazalo da je, pored Dizeldorfa, Hamburga i Štutgarta, u još tri nemačka grada između januara i marta oglašeno više od 1.000 poslova u bankarskoj industriji. Pored toga, najviše slobodnih radnih mesta u industriji cele Nemačke bilo je upravo u sektoru finansija i računovodstva, čak 16.600 radnih mesta. Na drugom mestu bio je sektor prodaje i distribucije, sa oko 7.400 radnih mesta, dok je na trećem mestu sektor organizacije i upravljanja projektima, sa oko 4.300 slobodnih radnih mesta.

Pored radnika sa profesionalnim iskustvom, nemačke banke traže i brojne mlade talente. Podaci indeksa pokazuju da je oko četvrtina od 40.000 oglašenih radnih pozicija bila namenjena mladim stručnjacima, pripravnicima, stažistima i studentima.

Inače, u Nemačkoj su najveće plate upravo u bankarskom i finansijskom sektoru. Radnik banke može očekivati prosečnu godišnju platu od 41.800 eura i mesečnu platu od 3.483 eura, što odgovara ceni radnog sata od 21,77 eura. Plate na rukovodećim pozicijama u bankama daleko su veće i idu i do 10.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор