Adidas tuži Najki za krađu pruga

Nemački proizvođač sportske opreme Adidas tužio je Višem pokrajinskom sudu u Diseldorfu američkog konkurenta Najki za krađu pruga koje su dobro poznato obeležje njegovog loga, javlja agencija DPA.

Naime, tri paralelne pruge poznati su zaštitni znak zbog kojeg je Adidas 2022. godine, ne po prvi put, potražio zaštitu na sudu. Adidas je tada u dve ili tri pruge na spoljašnjim šavovima Najkijevih trenerki prepoznao preveliku sličnost sa svojim logom.

Nemačka kompanija se u početku uspešno žalila na kršenje zakona, opravdano navodeći da potrošači ove pruge povezuju sa proizvođačem. Pokrajinski sud u Diseldorfu je u septembru 2022. naložio Najkiju da u Nemačkoj više ne prodaje pet svojih modela trenerki, na šta se američka firma žalila.

Sud je prošle godine potvrdio svoju presudu, ali se Najki opet žalio, navodeći da Adidas preusko gleda na pruge koje su „veoma svakodnevni, jednostavan i prirodan oblik dizajna“. Najki je tada ustvrdio da je bezbroj kompanija oduvek ukrašavalo svoje sportske pantalone bočnim prugama, dodajući da trakasta dekoracija ne pruža nikakvu informaciju o tome ko je proizvođač.

Za zaštitu svojih prava Adidas se ranije žalio i pravosuđu Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор