Komercbanka zapošljava 20 hiljada novih radnika

Nemačka Komercbanka je u proteklih nekoliko godina, tokom korona krize i restrukturiranja, ukinula ogtoman broj radnih mesta, sada planira da zaposli čak 20 hiljada novih radnika kojima za prihvatanje ove ponude nudi bonus do 3.000 eura.

Direktorka ljudskih resursa Komercbanke je za nemačke medije rekla da će banki do 2034. godine verovatno trebati nešto manje od 20 hiljada novih radnika, ali je menadžer koji u banci radi od januara ove godine naglasio da će biti vrlo teško pronaći dovoljno osoblja na sadašnjem tržištu rada, prenosi Tportal.

Inače, u istočnoj Evropi banke trenutno isplaćuju novim radnicima bonuse u iznosu od 1.000 do 3.000 eura, dok u Nemačkoj taj bonus iznosi 1.500 eura.

– U idućih deset godina, mnogi „baby boomeri“ koji rade u našoj banci će otići u penziju. Tome se dodaje prirodna fluktuacija koja će se povećavati. Kako ne bi smanjivali poslovanje, svake godine moramo da zaposlimo oko 2.000 novih radnika, otprilike polovinu njih u Nemačkoj, a drugu polovinu na lokacijama u inostranstvu kao što su Lođ, Prag, Sofija i Kuala Lumpur. To je jedini način na koji možemo da održimo planirani broj radnih mesta sa punim radnim vremenom, koji ostaje konstantan na oko 36 hiljada u celoj grupaciji – objasnila je direktorka ljudskih resursa Komercbanke.

Od momenta preuzimanja posrnule Dresdner banke tokom finansijske krize 2008. godine, Komercbanka je primarno usmerena na mere štednje i otpuštanje radnika. Nedugo nakon što se 2021. pridružio Komercbanci, glavni izvršni direktor Manfred Knof je najavio smanjenje stalnih radnih mesta širom sveta za 10 hiljada.

– Proteklih 15 godina karakterišu nas programi smanjenja broja radnika. Od preuzimanja Dresdner banke 2008. jedno restrukturiranje sledilo je drugo. Sada se krećemo u potpuno drugom smeru, moramo privući puno ljudi koji su na tržištu rada i to velikom brzinom – dodala je direktorka HR Sektora.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор