Od 50 miliona litara rakije, Srbi 20 miliona ostavljaju za lične potrebe

U Srbiji se godišnje ukupno proizvede oko 50 miliona litara rakije. Od toga 30 miliona proizvedu registrovane destilerije, dok se preostalih 20 miliona litara destiluje za lične potrebe, pokazuju podaci Privredne komore Srbije (PKS).

U Srbiji se godišnje osnuje oko 100 novih destilerija, među najpopularnijim rakijama su one od šljive, kruške i dunje, a najviše proizvođača je skoncentrisano u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu.

Prema podacima PKS, u Srbiji je registrovano oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića, izvoz rakije na inostrana tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20 procenata, a rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Nemačku i SAD, mada su počeli da je uvoze i Azerbejdžan, Litvanija i Letonija, prenosi Infostud.

Kako navodi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović, poslednjih godina postoji veće interesovanje za otvaranje destilerija, ali se uglavnom radi o ljudima koji žele da ovo rade kao dodatni posao, odnosno kao hobi kojim bi se bavili u skladu sa zakonom. On kaže da se u Srbiji godišnje osnuje oko 100 novih destilerija, ali se istovremeno i određen broj njih briše iz registra.

– Činjenica je da broj proizvođača raste, kao i proizvodnja rakije. Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača, pa se zbog te činjenice veliki broj onih koji su prethodno pekli rakiju odlučio da registruje i posluje na legalan način – objasnio je Bogunović.

Inače, srpska šljivovica je prošle godine i zvanično uvrštena u Uneskovu listu svetskog nematerijalnog kulturnog dobra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор