Rekordan izvoz nemačkog oružja

Odobravanjem prodaje u vrednosti od najmanje 11,71 milijardu eura, nemačka vlada je i ove godine oborila rekord u izvozu oružja, pokazuju zvanični podaci.

Raniji rekord od 9,35 milijardi eura iz 2021. godine, Nemačka je premašila za 25 posto već sredinom decembra, navodi se u odgovoru Ministarstva privrede na upit iz parlamenta.

U poređenju sa prošlom godinom, izvoz oružja je u ovoj veći za 40 procenata, budući da je vrednost udvostručenih isporuka Ukrajini vredeo čak 4,15 milijardi eura.

Inače, skoro 90% izvezenog oružja i vojne opreme otišlo je drugim članicama EU i NATO, kao i u Ukrajinu, Japan, Australiju i Južnu Koreju.

Pored toga, vlada je dala saglasnost i za izvoz u grupu trećih zemalja kao što su Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija, u vrednosti od 1,18 milijardi eura, pri čemu je izvoz u Izrael udesetostručen u ovoj godini, a vredeo je 323,2 miliona eura.

Naime, vlada je većinu od više od 200 izvoznih dozvola izdala nakon 7. oktobra i upada Hamasa na izraelsku teritoriju, napominje agencija DPA, a prenosi agencija Hina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор