U Beogradu počela izgradnja BIO4 kampusa

Na parceli veličine oko 20 hektara, u Kumodražu u Beogradu juče je počela izgradnja BIO4 kampusa, budućeg naučnog grada koji će promeniti ne samo naučnu zajednicu u našoj zemlji, već i kvalitet života građana, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Kampus će se graditi u fazama. Radovima u okviru prve faze biće obuhvaćeno 110.000 kvadratnih metara laboratorijskih i poslovnih prostorija, u kojima će biti smešteno sedam fakulteta beogradskog Univerziteta i devet naučnih instituta. Tu će se nalaziti i ekstenzija Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, kao i prostori namenjeni kompanijama. Prema planu, ceo projekat bi trebalo da bude završen do 2026. godine, kada će u njemu biti više od 300 laboratorija.

U Vladi Srbije prošle nedelje je potpisan i arhitektonski projekat sa budućim stanarima BIO4 kampusa. Tom prilikom ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović je najavila izdavanje građevinske dozvole i otpočinjanje radova, prenosi eKapija.

Procenjena vrednost investicije iznosi oko 350 miliona eura, od čega je od Banke Saveta Evrope obezbeđeno 200 miliona eura za početne infrastrukturne radove. Kako jeizjavila ministarka, za opremanje kampusa biće potrebno oko 100 miliona eura, a prema navodima premijerke Ane Brnabić, tu će raditi 1.400 profesora i istraživača, 4.000 studenata i više od 1.000 doktora nauka.

Ovakav naziv BIO4 kampus je dobio zbog bio-polja, koje će u okviru njega delovati, a koje podrazumeva biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverziditet.

Inače, pripremni radovi za izgradnju ovog kompleksa počeli su još krajem maja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор