Sporazum Kontinentala i novosadskog PMF-a

Nemačka kompanija Continental Automotive Serbia i Prirodno-matematički fakultet (PMF) novosadskog Univerziteta potpisali ugovor o saradnji, na osnovu kojeg će studentima biti omogućeno obavljanje stručne prakse u toj kompaniji.

Continental Automotive Serbia u Razvojno istraživačkom centru u Novom Sadu trenutno zapošljava 650 inženjera i 150 stručnjaka u proizvodnji, a sada planira da dalje širi poslovanje kako bi zauzeo lidersku poziciju u oblasti IT industrije u našoj zemlji.

Prema rečima generalnog direktora Kontinentala za Srbiju, Saše Ćoringe, ono što su u Novom Sadu osmisli njihovi inženjeri je proizvod „Made in Serbia“.

– Srbija nudi kvalitetne kadrove, ali i celokupno okruženje je dobro za razvoj kompanije. Mi u Rumuniji imamo 21.000 zaposlenih, a moja je vizija da i u Srbiji postanemo jedna od najznačajnijih kompanija. Zato širimo mrežu obrazovnih institucija koji školuju buduće stručnjake za nas. Mi smo specifični, nismo kao ostale IT firme, jer je našim inženjerima potrebno znanje i iz elektronike i mašinstva, a ne samo programiranja. Oni na vašim fakultetima stiču dobru bazu i vrlo brzo se prilagode konkretnim poslovima – kazao je Ćoringa.

Prema rečima prof. dr Milice Pavkov Hrvojević, dekanke Prirodno-matematičkog fakulteta, sporazum je izuzetna prilika za studente da svoja široka znanja primene na realnim problemima i da posle prakse u Kontinentalu izađu na tržište sa dragocenim iskustvom.

– Fakultet je sklopio nekih 50 ugovora, uglavnom sa tehnološkim kompanijama iz Vojvodine i Novog Sada. U pitanju su prestižne kompanije koje primenjuju svetske standarde i prezadovoljni su našim studentima, a i studenti praksom. Saradnja sa privredom je bitna, kako bismo znali kuda da idemo i već imamo predmete koje su definisale kompanije – rekla je dekanka PMF Novi Sad.

Ovaj fakultet školuje IT stručnjake na dva programa Departmana za informatiku, računarske nauke i informacione tehnologije, ali i na Departmanu za matematiku, na kojem uskoro krenuti i program „Veštačka inteligencija“, koji je nedavno nagrađen na konkursu Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoje. Potpisnici sporazuma su se saglasili da će ova saradnja doprineti razvoju i Kontinentala, ali i naučno nastavne baze iz koje potiču njihovi budući zaposleni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор