Nemačka počinje gradnju vodonične infrastrukture

Evropska komisija (EK) je dala Nemačkoj dozvolu za ulaganje oko tri milijarde eura u izgradnju mrežne infrastrukture za transport vodonika, javlja SEEbiz.

Nemačka i druge evropske zemlje poslednjih godina ulažu u vodonik kao potencijalno ekološki prihvatljivo gorivo u industriji i transportu. Komisija je u petak saopštila da bi pozitivni efekti državnih subvencija bili veći od potencijalne štete do koje bi moglo dovesti narušavanje tržišne utakmice.

Inače, Evropska unija ima stroga pravila o državnoj podršci kompanijama kroz direktne subvencije ili poreske olakšice, koja imaju za cilj da osiguraju pošteno takmičenje kompanija iz različitih zemalja EU unutar jedinstvenog tržišta bloka. Evropska komisija kontroliše poštovanje tih pravila.

Takozvani „zeleni“ vodonik, proizveden iz obnovljivih izvora solarne i energije vetra, na dobrom je putu da zameni fosilna goriva poput dizela za kamione ili uglja za proizvodnju čelika u visokim pećima.

Prvi veliki cevovod za transport vodonika u Nemačkoj trebalo bi da bude pušten u rad naredne godine, a kompletna centralna mreža trebalo bi da bude spremna do 2032. godine. Za ovaj posao preduzeća će dobiti podršku u vidu državnih garancija putem kojih mogu dobiti povoljne kredite, što bi trebalo da pokrije gubitke koji se očekuju na početku projekta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор