Nemačka počinje izgradnju vodonične mreže

Nemački Bundestag je usvojio predlog projekta izgradnje 9.700 kilometara duge mreže cevovoda za transport vodonika širom zemlje, ali i ka susednim zemljama, prenosi Der Spiegel.

Za izgradnju mreže bilo je potrebno izvršiti izmene zakona, prema kojima bi se, u skladu sa projekcijama, do 2032. ili 2037. godine postupno povezale ključne lokacije snabdevanja vodonikom sa centrima potražnje, odnosno velike potrošače sa proizvodnim i transportnim pravcima u Norveškoj i Mediteranu.

Zakonom su propisani načini finansiranja mreže, što bi u potpunosti bilo realizovano u privatnom sektoru kroz mrežne naknade koje operateri gasovoda prikupljaju od kupaca, a taj predlog bi trebalo da bude usvojen do 2025. godine.

Takođe, u prvih nekoliko godina širenja mreže, mrežne naknade bi bile ograničene kako bi se sprečilo da ometaju povećanje proizvodnje vodonika. Ove naknade treba da se zadrže narednih 30 godina, saopšteno je iz Ministarstva privrede.

Vodonik proizveden iz obnovljivih izvora smatra se ključnim za sektore dekarbonizacije poput teške industrije i vazduhoplovstva, koji ne mogu lako da pređu na direktnu upotrebu električne energije radi smanjenja emisija štetnih gasova. Mrežni operateri su prošle godine predstavili svoju viziju evropske vodonične kičme, kao deo napora da se energetski sistem kontinenta transformiše ka klimatskoj neutralnosti.

Nemačka će uvesti zajedničko dvogodišnje mrežno planiranje za mreže prirodnog gasa i vodonika, pošto bi veći deo postojeće infrastrukture gasovoda mogao biti prenamenjen. Zakonom se uređuju okvirni uslovi za sprovođenje postupka, uključujući sveobuhvatne procedure javnih konsultacija, uspostavljanje koordinacionog centra za pogođene mrežne operatere i kreiranje baze podataka, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор