Mercedes najavljuje izgradnju mreže jakih punjača

Nemački Mercedes-Benz najavljuje da će u okviru dogoročnih planova započeti izgradnju globalne mreže punjača električnih vozila velike snage širom Severne Amerike, Evrope, Kine i drugih ključnih tržišta.

Gradnja punjača će početi već ove godine u SAD i Kanadi, a zatim i u drugim regionima širom sveta, sa ciljem da se celokupna mreža instalira pre kraja decenije, do kada ova kompanija namerava da završi transformaciju u potpuno električni brend gde god mu to dozvoljavaju tržišni uslovi, prenosi b92.

Mercedesova mreža punjača velike snage znatno će poboljšati proces punjenja, ubrzati tranziciju ka potpuno električnoj budućnosti i stvoriti globalno infrastrukturno dobro sa daljim potencijalom za stvaranje vrednosti. Nova čvorišta za punjenje biće formirana u ključnim gradovima i urbanim središtima, u blizini glavnih saobraćajnih arterija i maloprodajnih i servisnih destinacija.

U kompaniji veruju da će ovaj strateški potez značajno poboljšati upotrebljivost i praktičnost nove generacije električnih vozila. Nova infrastruktura će prvenstveno biti usmerena na Mercedesove kupce kojima će pristup biti omogućen putem rezervacije uz dodatne pogodnosti.

Pored toga, mreža će biti otvorena i za vozače svih drugih marki votila sa kompatibilnom tehnologijom. Takva sveobuhvatna inicijativa, uz stalnu podršku zajedničkim mrežama kao što je IONITY, takođe je usmerena na podsticanje globalnog usvajanja električne mobilnosti.

Zavisno od regije i lokacije, čvorišta će imati od 4 do 12, a na kraju i čak 30 električnih HPC punjača sa do 350 kW snage. Inteligentno upravljanje punjenjem omogućiće svakom vozilu da se puni do maksimalnog kapaciteta, što će vreme čekanja svesti na minimum, dok će raspored stanica osigurati puno prostora oko vozila i nesmetano punjenje sa obe strane. Gde god je to izvodljivo, stanice za punjenje će biti nadkrivene radi zaštite od vremenskih prilika.

Ukupne troškove investiranja u izgrafnju mreže punjača u Severnoj Americi u narednih 6-7 godina, Mercedes procenjuje na nešto više od 1 milijarde eura, a celokupan kapital za ovaj projekat obezbediće otprilike po pola Mercedes i MN8.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор