Nemačke kompanije smanjuju investicije

Nemačke kompanije planiraju da u ovoj godini smanje investicije, navodi se u poslednjem izveštaju minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja IFO.

Sa novembarskih 1,2 poena, indeks koji meri investiciona očekivanja firmi u Nemačkoj, pao je u martu na minus 0,1 poen, prenosi agencija Tanjug.

„Globalna potražnja za kapitalnim dobrima i repromaterijalom i dalje je slaba, pa nadalje postoje neizvesnosti u vezi sa ekonomskom politikom. Zbog toga mnoge kompanije odlažu svoje investicione odluke“, navodi ekonomski ekspert IFO Lara Carges.

Takođe, i indikator koji meri spremnost za investicije u nemačkoj proizvodnji, pao je sa novembarskih 6,6 poena na 1,4 poena u martu, prvenstveno u industrijama koje troše velike količine energije.

Slična situacija je i u hemijskoj industriji, a posebno zabrinjavajući signal dolazi iz nemačke automobilske industrije u kojoj je indeks spremnosti na investicije opao sa 34 poena u novembru na samo 1,3 poena u martu.

Rast optimizma povodom budućih ulaganja zabeležen je samo među proizvođačima mašina i opreme, kao i među provajderima usluga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор