Nemačke kompanije smanjuju ulaganja zbog krize

Oko 40 procenata nemačkih kompanija već uveliko oseća posledice globalnog poskupljenja energije, zbog čega gotovo polovina njih planira da smanji svoje investicije ulaganja, pokazali su rezultati ankete instituta Ifo, koju je objavio list Augsburger Allgemeine.

U svojim odgovorima gotovo 90 posto kompanija je navelo da će verovatno biti prisiljene da podignu cene roba i usluga, dok tri četvrtine njih planira da više ulaže u energetsku efikasnost. Četvrtina anketiranih očekuje da će im cenovni šok postati teret već u drugoj polovini ove godine, prenosi portal Indeks.

Pored toga, svaka deseta kompanija u Nemačkoj razmatra mogućnost potpunog povlačenja iz poslovanja koje zahteva puno energije, a njih 14 posto razmišlja o otpuštanju radnika. Inače, ovim istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1.100 preduzeća, većinom u porodičnom vlasništvu, a naručilo ga je Udruženje porodičnih preduzeća.

– Trebaju nam mere koje će korigovati poremećaje u tržišnom takmičenju i zaustaviti nagli rast cena struje – poručuje član uprave ovog udruženja Rainer Kiršdorfer.

Vlada Nemačke je, nakon ruskog napada na Ukrajinu, u martu objavila paket ekonomskih mera, vredan oko 16 milijardi eura, kojim namerava da pomogne potrošačima sa visokim troškovima za energiju, ali i smanji zaisnost države od ruskog gasa.

Naime, u martu su računi za gas i struju po novim ugovorima za domaćinstva u Nemačkoj dostigli rekordni nivo, dok je istovremeno, zbog naglog rasta cena prirodnog gasa i nafte, inflacija dosegla najviši nivo u poslednjih 40 godina.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор