Nemačke kompanije se žali na manjak kvalifikovanih radnika

Rezultati poslednjeg objavljenog izveštaja minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja IFO pokazuju da se 36,3 posto anketiranih kompanija u Nemačkoj žali na nedostatak kvalifikovanih radnika.

Ovakva slika je nešto povoljnija u odnosu na oktobar 2023. kada je probleme sa manjkom kvalifikovane radne snage imalo 38,7 procenata nemačkih firmi. Inače, tačno pre godinu dana na slične poteškoće se požalilo 43,6 posto kompanija u Nemačkoj, prenosi agencija Tanjug.

– Slabljenje nemačke ekonomije kratkoročno smanjuje potražnju za kvalifikovanim radnicima, ali ovaj problem neće nestati. Manjak radnika ponovo će postati goruće pitanje kada privreda Nemačke ojača, ali će demografske promene dodatno pogoršati problem u narednim godinama – smatra ekspert IFO Instituta Klaus Volrabe.

Inače, čak 69,2 posto nemačkih firmi koje pružaju pravne i računovodstvene usluge traži kvalifikovane radnike, kao i 50 posto svih kompanija u hotelijerstvu i logistici. U proizvodnji se nedostatak kvalifikovanih radnika smanjuje zbog nedostatka porudžbina, ali probleme tog tipa i dalje ima 28,2 posto preduzeća.

Među proizvođačima je najteže pogođena prehrambena industrija, u kojoj nove radnike traži 40,3 posto firmi, dok je u trgovini i građevinarstvu ove probleme prijavilo nešto više od 25 posto kompanija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор