Radnici u Donjoj Saski dobijaju 3.000 eura zbog inflacije

Državni službenici u Donjoj Saski na severu Nemačke, dobiće po 3.000 eura kompenzacije za povećane troškove života usled inflacije, odlučio je jednoglasno državni parlament, prenose nemački mediji.

U Ministarstvu finansija navode da je ovaj korak bio neophodan kako bi se deo kolektivnog ugovora iz decembra prošle godine, pored zaposlenih u kolektivnom ugovoru, preneo i na državne službenike i korisnike penzija. Prema očekivanjima, oko 230.000 službenika imaće koristi od ove odštete, koja će uglavnom biti isplaćena u ratama.

Nemačka novinska agencija DPA nedavno je pisala kako je više od tri četvrtine, ili 77,9 posto radnika u Nemačkoj dobilo jednokratni bonus za inflaciju, počev od oktobra 2022. godine, ili će ga dobiti do kraja ove godine. Razlike u naknadama zavisile su od sektora u kom neko radi, a prosečan iznos kompenzacije bio je 2.761 eura.

Tako su najmanji bonus, u proseku 1.104 eura, dobili građevinari, zaposleni u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu dobili su po 1.689 eura, a najviše su primili zaposleni u javnoj upravi i nastavnici, prosečno 3.000 eura. Nešto manje su dobili umetnici, zaposleni u oblasti zabave i rekreacije, vodosnabdevanja, odvodnjavanja i odlaganja otpada. Najviše koristi od bonusa su imali radnici u industriji, vodovodu, kanalizaciji i prikupljanju otpada, čak 96 posto njih.

Inače, nemački poslodavci mogu da uplate svojim radnicima premiju za inflaciju do kraja ove godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор