Većina zaposlenih u Nemačkoj dobila bonus zbog inlacije

Od oktobra 2022. godine, više od tri četvrtine zaposlenih u Nemačkoj (77,9 posto) primilo je bonus kao kompenzaciju za veće troškove života usled inlacije, ili će ga dobiti do kraja ove godine, saopštilo je Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Ove isplate bile su bez poreza i doprinosa, sa prosečanim iznosom od 2.761 eura, mada su prisutne znatne razlike između bonusa zaposlenih u različitim sektorima. Tako su najmanje dodatke dobili građevinci, u proseku 1.104 eura, ali i zaposleni u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 1.689 eura, prenosi agencija DPA.

Najviše su dobili zaposleni u javnoj upravi, nastavnici i univerzitetski radnici, u proseku 3.000 eura. Nešto niže bonuse dobili su umetnici, zaposleni u oblasti zabave i rekreacije, u vodosnabdevanju, kanalizaciji i odlaganju otpada. Ustvari, radnici u industriji, vodovodima, kanalizacijama i preduzećima za otpad, generalno su imali najviše koristi od ovog bonusa, jer ga je dobilo oko 96 posto zaposlenih u tim sektorima.

Nemačka vlada je propisala isplatu bonusa u visini do 3.000 eura kako bi se ublažio nagli porast potrošačkih cena i negativan uticaj energetske krize na standard zaposlenih. U zavisnosti od kolektivnog ugovora, ovaj bonus se isplaćuje odjednom ili u ratama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор