Radnici beže iz Nemačke zbog previsokih kirija

Skupe stanarine u većim nemačkim gradovima otežavaju kompanijama potragu za kvalifikovanom radnom snagom, pokazali su rezultati istraživanja revizorske kuće PWC, prenosi Poslovni dnevnik.

U Nemačkoj mnogi smatraju da su visoke stanarine ključni problem življenja u velikom gradu, pa je trećina ispitanika odgovorila da je zbog toga primorana na razmišljanje o promeni posla, a neki su odgovorili da su ga već promenili.

Istraživanje je pokazalo i da radnici od poslodavaca očekuju veliku finansijsku pomoć kako bi se izborili sa visokim troškovima stanovanja. Stoga su autori studije zaključili da zbog ovog problema poslodavci u gradovima sve teže pronalaze i zadržavaju kvalifikovanu radnu snagu.

Inače, za potrebe ovog istraživanja PWC je prošle jeseni anketirao 4.200 zaposlenih starosti od 18 do 65 godina, u ukupno 12 velikih nemačkih gradova, uključujući Berlin, Hamburg, Minhen, Esen, Lajpcig i Hanover. Stoga autori tvrde da je studija reprezentativna.

Iako se velikoj većini ispitanika život u velikom gradu sviđa zbog posla, kupovine, obrazovanja i kulturnih događanja, gotovo dve trećine je odgovorilo da je nezadovoljno stanarinama, troškovima vlasništva nekretnine i brojem stanova dostupnih za najam. Istraživanje je pokazalo i da je na tržištu stambenog prostora posebno teška situacija u Štutgartu i Mihenu.

U takvoj situaciji neki radnici svoje nezadovoljstvo iskazuju otkazom. Tako je 11 posto ispitanih zbog visokih kirija već promenilo posao, dok se u starosnoj grupi od 18 do 34 godine ta cifra penje na 17 posto.

Spremnost na promenu posla posebno je velika u Berlinu, gde je zbog visokih stanarina novi posao tražilo 19 posto anketiranih, dok 36 posto njih razmišlja o toj mogućnosti. Procenat je veći samo u Štutgartu i iznosi 38 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор