Zbog inflacije polovina Nemaca više ne štedi

Inflacija sve jače pritiska nemačke građane, pa je trenutno samo polovina njih u stanju da uštedi neki novac, u poređenju sa periodom vrhunca pandemijske krize pre dve godine, kada je 70 posto ispitanika uspevalo da štedi, navodi Institut za nemačku privredu (IW).

Rezultati istraživanja su pokazali da galopirajuće cene posebno pogađaju građane sa slabim platama, manjim od 1.500 eura mesečno. u ovoj kategoriji, 2020. godine je štedelo njih 35 posto, a danas tek svaki peti, a prenosi agencija DPA.

Nemce trenutno najsnažnije pogađa poskupljenje energenata – gasa i struje, na šta se posebno žalilo dve trećine od oko 2.000 ispitanika onlajn ankete iz septembra. Naime, inflaciju, koja je u septembru dostigla 10 procenata prvi put za poslednjih 70 godina, prvenstveno guraju cene energenata i hrane, koje crpe veći udeo budžeta domaćinstava.

Pogoršanje položaja se oseća i u ekonomski srednjem sloju stanovništva, gde samo 52 posto ispitanika sa prihodom od 2.000 do 2.500 eura navodi da može da uštedi, naspram 80 posto od pre dve godine. Ovo se odnosi na prihod ponderisan prema konkretnim potrebama ispitanika, a u pitanju su samci, porodice sa jednim roditeljem ili cele porodice.

Sloj stanovništva sa najboljim primanjima, većim od 3.000 eura mesečno, i dalje se uglavnom drži u uobičajenim granicama, iako sada 85 posto njih još uvek može da štedi, u odnosu na 93 posto takvih iz 2020. godine

Za svoje redovno istraživanje u septembru IW je anketirao ukupno 2.010 punoletnih građana Nemačke.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор