Nemačke kompanije najavljuju masovne otkaze

U Nemačkoj se nastavlja talas otkaza. Softverska kompanija SAP najavljuje ukidanje 8.000 radnih mesta u svetu, Continental ukida 7.150 pozicija, Boš 1.200, dok su ZF Fridrihshafen i Folksvagen saopštili da im više nije potrebno toliko zaposlenih.

Pored toga, tu su i posrnule građevinska i modna industrija, gde su otkazi već uveliko u toku. Bolje stanje nije ni u bankama, a novi šef Bajera, Bil Anderson, najavljuje restrukturiranje farmaceutskog giganta, što uključuje i otkaze, prenosi Blic.

Za ovakve privredne lomove, jedan od razloga svakako su enormni troškovi energije koja je u Nemačkoj sve skuplja, kao i novi kurs u politici koja zahteva klimatski neutralnu proizvodnju.

– Naš svet rada postaje sve brži i kompleksniji. Promena je normalno stanje, a na to moramo da pronađemo odgovor – smatra Juta Rump iz Instituta za zapošljavanje i svet rada u Ludvigshafenu.

Istraživanja ekonomskog Instituta IFO iz Minhena pokazuju da najbolja situacija nije ni za samozaposlene, kao ni za kompanije sa manje od devet zaposlenih. Džimdo-ifo indeks poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji ovaj Institut objavljuje od avgusta 2021. godine, u januaru je pao na minus 22,6 poena sa decembarskih minus 17,5 poena.

Inače, vrednost ovog indeksa je tokom proteklih meseci takoreći u konstantnom padu. Veliki broj anketiranih samozaposlenih, njih čak 47,9 posto, u januaru se žalio na mali broj narudžbina, navodi se na sajtu IFO.

– Opšte ekonomsko okruženje je sve nepovoljnije za samozaposlene – zaključuje Katrin Demelhuber iz IFO.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор