Dojče telekom predstavlja telefon bez aplikacija

Predstojeći Svetski kongres mobilnih tehnologija (MWC) u Barseloni bez sumnje će i ove godine doneti pregršt inovacija, među kojima, sudeći prema najavama, i vrlo neobičan tip mobilnog telefona.

Naime, kako je nagovestio većinski akcionar nemačke kompanije T-Mobile, Dojče Telekom, u Barseloni bi se mogao pojaviti i telefon koji nema nikakvih aplikacija, već se oslanja na veštačku inteligenciju (AI), prenosi b92.

Na izradi ovog inovativnog uređaja, nazvanog T Phone, koji će verovatno pokretati Snapdragon 8 Gen 3 procesor sa ugrađenom AI obradom, snage su udružili Dojče Telekom, Qualcomm i Brain.ai. Ovu „zver“ Qualcomm je predstavio još krajem prošle godine, sa ciljem da se poboljšaju veštine veštačke inteligencije na mobilnim uređajima, posebno po pitanju fotografija i video-snimaka.

“Veštačka inteligencija i veliki jezički modeli (LLM) uskoro će biti sastavni deo mobilnih uređaja. Poboljšaćemo živote korisnika”, poručili su iz Dojče Telekoma, a verovatno i nisu daleko od istine, budući da je poslednjih godinu ili dve obeležio prodor veštačke inteligencije u sve pore tehnologije, što se naročito ogleda u rastu popularnosti četbota (ChatGPT).

Novi telefon će moći da obavlja poslove poput rezervisanja letova i hotela, a preko glasovnih komandi moći će da mu se naloži da isplanira sledeću kupovinu, napravi video-zapis ili uredi fotografije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор