Umesto u penziju, sve više Nemaca bira da radi

Umesto da odu u stečenu penziju, sve više građana Nemačke starosti od 63 do 67 godina bira da nastavi da radi, pokazuju zvanični podaci vlade, a prenosi agencija DPA.

Nemci rođeni nakon 1964. godine pravo na starosnu penziju stiču sa 67 godina života, ali počevši od 63. godine života postoji mogućnost i odlaska u prevremenu penziju, ali su tada mesečni iznosi na čeku manji.

Vladini podaci pokazuju da je broj zaposlenih starosti od 63 do 67 godina, koji i dalje plaćaju poreze i doprinose, a koji su zaposleni makar i sa kraćim radnim vremenom, stalno bio u porastu, sa 1,31 milion u 2020. godini, na prošlogodišnjih 1,67 miliona. Iz te starosne grupe, u 2022. je bilo zaposleno 1,52 miliona građana.

Ove brojke vlada je prezentovala kao odgovor na poslaničko pitanje partije Levice, čiji stručnjak za pitanja penzije Matijas V. Birkvald ukazuje na konstantne zahteve da se podigne starosna granica za odlazak u penziju, odnosno da se ukine takozvana penzija sa 63 godine, kao i takozvana „fleksibilna penzija“. On je istakao da je u Nemačkoj zapošljavanje starijih sve češće.

U Nemačkoj već dugo traje rasprava šta da se radi zbog sve bržeg starenja stanovništva i hroničnog nedostatka radne snage. Sindikati i političari leve orijentacije protive se predlozima da se starosna granica za odlazak u penziju podigne, možda čak i na 70 godina života.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор