U Srbiji se menjaju uslovi za penzionisanje žena

U Srbiji se od 1. januara sledeće godine pomera za dva meseca starosna granica za odlazak žena u penziju, pa će novi uslov za penzionisanje biti 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Za odlazak muškaraca u penziju i dalje važiti isti uslovi, odnosno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, prenosi agencija Tanjug.

Starosna granica za žene se pomera u skladu sa odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim je propisano da se starosni uslov za žene pomera sve do 2032. godine, kada će uslovi i za žene i za muškarce biti izjednačeni na 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

I žene i muškarci mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života.

U slučaju prava na prevremenu penziju, od sledeće godine se završava prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene, tako da će od 1. januara 2024. za oba pola biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života. U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 posto za svaki mesec do godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор