U Nemačkoj se pomera starosna granica za penziju

U Nemačkoj se starosna granica za odlazak u penziju postepeno podiže sa 65 na 67 godina, dok se istovremeno zahuktava javna rasprava o megućem daljem produženju radnog veka, pišu nemački mediji, piše Fenix magazin.

Starosna granica za odlazak u penziju od 65 godina života ne važi u Nemačkoj još od 2012. godine, od kada se ona postepeno povećava za jedan mesec godišnje. Trenutno se u penziju ide sa 65 godina i 11 meseci, što se odnosi na radnike rođene 1957. godine. Međutim, starosna granica će se od sledeće godine povećavati za po dva meseca godišnje, tako da će 2031. dostići 67 godina života.

Svojim zahtevom za daljim povećanjem granice za odlazak u penziju, profesorka ekonomije Veronika Grim nedavno je izazvala veliku pažnju Nemačkog veća ekonomskih stručnjaka. Ona za odlazak u penziju nakon 67. godine navodi iste argumenti kojima su tadašnje vladajuće stranke 2007. opravdavale odlazak u penziju sa 67. godina, a to je pad nataliteta.

Naime, u vreme takozvanog „bejbi buma“, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, broj rođenih bio je otprilike dvostruko veći nego što je poslednjih decenija. Kao drugi razlog za produženje radnog veka vlast navodi produženje životnog veka sa kojim se produžava i broj godina tokom kojih penzioneri u Nemačkoj primaju penziju.

Kako objašnjavaju, 1960. godine muškarci su u zapadnim pokrajinama u proseku primali penziju 9,6 godina, dok je taj broj u 2021. iznosio 18,8 godina. Za žene se dužina penzionog staža u istom razdoblju više nego udvostručila, sa 10,6 na 22,1 godinu.

Posmatrano sa druge strane, iako je u Nemačkoj standardna dob za odlazak u penziju trenutno ispod 66 godina života, ljudi u proseku odlaze u penziju mnogo ranije, budući da novi penzioneri prosečno imaju 64,4 godine, ili oko godinu i po dana manje od propisane granice, a u ove proračune nisu uključene invalidske penzije.

To je tako jer se u penziju može otići i sa najmanje 35 godina radnog staža, tokom kojih se redovno uplaćivalo u penzioni fond. Svako ko je uplaćivao doprinose najmanje 45 godina ne mora da snosi nikakve odbitke, dok će oni koji su manje uplaćivali, a žele u prevremenu penziju, dobiti niži iznos penzije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор