Sa koliko se godina u Nemačkoj ide u penziju?

Da bi se u Nemačkoj stekao uslov za odlazak u penziju, potrebno je imati u proseku 64,4 godine života. Ovaj prosek se postepeno povećava, tako da je u prošloj godini starosna granica za penzionisanje povećana sa 63 na 64 godine.

– Ta granica lagano ide ka 65 godina života, slično standardnoj starosnoj dobi za penzionisanje, koja se vremenom popela na 67 godina. Mogućnost odlaska u penziju sa 63 godine važila je od 2014. za ljude koji su naročito dugo, odnosno najmanje 45 godina plaćali doprinose. Svi koji su rođeni pre 1953. mogli su bez ikakvih odbitaka da odu u penziju sa 63 godine- objasnio je portparol nemačkog penzijskog osiguranja.

On je dodao da se za rođene između 1953. i 1964. godine starosna granica povećala, tako da su mogli da odu u penziju bez ikakvih penala sa 65. godina života. Za sve ostale koji su rođeni 1964. i kasnije, naveo je, važi standardna starosna granica od 67. godina života, prenosi agencija DPA.

Inače, zamenik šefa parlamentarne grupe opozicionih demohrišćana Jens Špan je pozvao na ukidanje mogućnosti penzionisanja sa 63 godine života, rekavši da dva miliona stručnjaka koji su se ranije penzionisali Nemačkoj sada „gorko“ nedostaju. Međutim, ostale stranke i sindikati su odbacili tu inicijativu, preneo je list Bild am zontag.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор