Gotovo polovina testiranih EV ima manji domet

Kako bi praktično proverio tačnost dometa, zvanično navedenog u specifikacijama, tim američkog udruženja potrošača Consumer Reports je testirao različite električne automobile iz SAD, Južne Koreje, Japana i Nemačke.

Rezultati su pokazali da su navodi kod nemačkih automobila marke BMW i Mercedes bili pouzdani kao što su i obično, mada su i Ford i Rivian opravdali reputaciju izdržljivih. Svi ti automobili su imali domet duži za više od 30 km od navedenog. U ovu grupu spadaju: BMW i4 M50, BMW iX xDrive50, Ford Mustang Mach-E Premium AWD Extended Range, Mercedes-Benz EQE 350 4Matic, Mercedes-Benz EQE SUV 350 4Matic, Mercedes-Benz EQS 580 4Matic, Mercedes-Benz EQS SUV 450 4Matic i Rivian R1T.

Među najlošije ocenjenima na testu našao se, na opšte iznanđenje, i jedan Ford, uz brendove kao što su Tesla i Lucid. Automobili koji su imali domet kraći za više od 30 km od proklamovanog su: Ford F-150 Lightning Lariat Extended Range, Lucid Air Touring i Tesla Model S Long Range.

U grupi automobila sa dometom koji odgovara navedenim specifikacijama (u rasponu 30 km od naznačenog) spadaju: Audi Q4 E-Tron Premium Plus, Genesis Electrified GV70 Advanced, Genesis GV60 Advanced, Hyundai Ioniq 5 SEL AWD, Hyundai Ioniq 6 SEL AWD, Kia EV6 Wind AWD, Kia Niro EV Wind AWD, Lexus RZ 450e Premium, Nissan Ariya Platinum+ AWD, Subaru Solterra Limited i Volkswagen ID.4 Pro S AWD, prenosi autoblog.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор