I Dojče Telekom se okreće ka virtuelnim valutama

Nemački Dojče Telekom je investirao u blokčejn platformu za finansijske transakcije virtuelnom valutom „Celo“, korisnicima omogućava pristup projektima „decentralizovanog finansiranja“ preko mobilnih telefona, čime će zaobići tradicionalne finansijske kompanije.

Kompanija nije saopštila o kolikoj je investiciji reč, ali je navela da je kupila izvesnu količinu digitalnog tokena Celo koji se koristi na toj platformi, takođe ne precizirajući iznos. Na ovaj način i Dojče telekom se pridružio velikim kompanijama, poput „Tesle“, koje investiraju u digitalne valute, prenosi agencija Rojters.

Inače, decentralizovani finansijski projekti nude usluge u rasponu od razmene kripto valuta, preko kreditiranja do osiguranja, omogućavajući tako korisnicima da zaobiđu tradicionalne finansijske kompanije.

Ovaj, uglavnom neregulisani sektor, poznat pod nazivom „DeFaj“, eksplodirao je tokom pandemije korona virusa, zbog čega je vrednost kripto valuta ove godine skočila na takvim platformama tri puta, na oko 60 milijardi dolara.

Kompanija Celo, sa sedištem u San Francisku, koja se koristi u preko 100 zemalja, omogućava korisnicima da šalju i primaju novac u formi tokena putem mobilnih telefona, kaže suosnivač Rene Rajnsberg i ističe da token Celo ima tržišnu kapitalizaciju od oko 800 miliona dolara.

– Nemamo pojma gde će Celo biti za pet do deset godina, ali je naša zamisao da neće nestati – izjavio je Andreas Ditrih, šef centra za blokčejn rešenja u sektoru Dojče Telekoma T-Sistems MMS.

Iako su se pojedini globalni korporativni investitori priključili trendu trgovanja i plaćanja digitalnim valutama, pojedini finansijski rukovodioci i računovođe zaziru od rizika da svoje bilanse stanja i reputaciju izlože ovoj vrsti izuzetno varijabilne i nepredvidive imovine.

U Dojče Telekomu kažu da bilo kakve fluktuacije vrednosti kupljenog tokena Celo ne bi imale primetan uticaj na njegove poslovne rezultate, imajući u vidu obim investicije, mada nisu naveli o kolikoj sumi se radi.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор