Nemačka izbacuje bankomate i uvodi novi sistem

Nemačka će postepeno izbaciti bankomate iz upotrebe, a uvešće novi sistem isplate gotovine.

Naime, među potrošačima u Nemačkoj dizanje gotovine za kupovinu postaje sve popularnije, zbog čega je ukupni obim gotovinskih plaćanja prošle godine porastao za čak 20 procenata, na 12,31 milijardu eura, prenosi agencija Tanjug.

Novi sistem isplate keša će funkcionisati tako da kupac plaća karticom na blagajni, a zatim može zatražiti iznos koji mu je potreban u gotovini. Taj iznos se dodaje na fiskalni račun i skida sa kartice, odnosno bankovnog računa potrošača. Maksimalni iznos koji se na ovaj način može podići obično je 200 eura.

Autor studije Instituta za istraživanje tržišta EHI, Horsta Rutera, se navodi da će novi sistem biti zgodan za kupce zbog uštede vremena, budući da potražnja za kešom raste i zbog sve manjeg broja bankomata na ulicama.

Ovo istraživanje je pokazalo da trgovačke kompanije koje praktikuju novi sistem, uključujući prehrambene maloprodajne lance Rewe i Edeka, drogerije poput DM-a i Rossmanna, kao i neke trgovine građevinskog materijala i alata, više od 13 posto zarađenog novca vraćaju kupcima.

Naime, sa sve učestalijim ovakvim pristupom gotovini, rastu i naknade koje kompanije moraju da plaćaju bankama. Prema podacima EHI-ja, one iznose između 0,1 i 0,2 posto uplaćenog iznosa po transakciji. Po toj osnovi maloprodajni subjekti su prošle godine platili 17,23 miliona eura, što je 25,7 posto više nego u 2022. godini.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор