U srpskom IKT sektoru radi oko 110.000 stručnjaka

U srpskom IKT sektoru trenutno radi približno 110.000 stručnjaka, a očekuje se da će do 2027. godine ta brojka porasti na najmanje 140.000, ocenio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović na otvaranju 23. Technobank konferencije u Beogradu

Jovanović je tom prilikom predstavio rezultate i predstojeće aktivnosti u razvoju domaćeg IKT sektora, istakavši da su nastavak ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovacionu infrastrukturu sastavni deo plana „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

On je podsetio da će se u okviru tog projekta raditi na daljoj modernizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu, izgradnjom bloka 2, kapaciteta 16 MW, kao i na izgradnji inovacionog distrikta u tom gradu, prenosi eKapija.

– U tom jedinstvenom distriktu u regionu moći će da rade članovi IT zajednice, a posebno mesto imaće Nacionalni centar za informacionu bezbednost i budući peti naučno-tehnološki park u Srbiji – najavio je Jovanović.

kako je istakao, čitav kompleks jedne od najznačajnijih državnih kapitalnih investicija predstavljaće važan podsticaj za nova buduća ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

– Do kraja godine biće završena i izgradnja Ložionice u Beogradu, centra kreativnih industrija, informacionih tehnologija, eUprave i digitalizacije, čime Srbija postaje regionalno inovativno i kreativno čvorište, centar izvrsnosti, urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva – objasnio je srpski ministar informisanja i telekomunikacija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор