Kragujevački data centar sertifikovan za najviši nivo pouzdanosti

Državnom data centru u Kragujevcu kompanija TÜVIT je dodelila međunarodni sertifikat EN 50600 klase 4, kojim se ovoj ustanovim potvrđuje najviši nivo pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti u čuvanju opreme i podataka.

U Ministarstvu informisanja i telekomunikacija ističu da je dobijeni sertifikat veliko priznanje kako za data centar u Kragujevcu, tako i za celu našu državu, budući da je u pitanju još jedna potvrda da je Srbija vodeća u ovom delu Evrope u oblasti digitalizacije i izgradnje tehnološke infrastrukture, prenosi infokg.

Inače, EN 50600 je evropski standard koji se odnosi na projektovanje, izgradnju i upravljanje data centrima i sličnim digitalnim infrastrukturama. Za sada samo 8 data centara u zemljama zapadne Evrope poseduje ovaj dokument za klasu 4, a kragujevački data centar prvi je takav centar sertifikovan na teritoriji cele istočne i jugoistočne Evrope.

„Sertifikat koji smo dobili je još jedan je pokazatelj da smo kao država, naše institucije i naši stručnjaci sa svojim znanjem i zalaganjem, uspeli da se pozicioniramo kao regionalni lider u digitalnoj transformaciji i postanemo jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope kada je u pitanju pouzdanost i sigurnost čuvanja podataka i opreme. U rekordnom roku smo izgradili Državni data centar u Kragujevcu po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima gde se čuvaju podaci svih građana, privrede i komercijalnih korisnika i zahvaljujući kojem je Srbija prepoznata od svetski priznatih institucija kao jedan od lidera elektronske uprave – poručio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор