Superkompjuter stiže u državni data centar u Kragujevcu

U državni data centar u Kragujevcu uskoro će stići superkompjuter, nakon čega će taj šumadijski grad postati infrastrukturni centar za veštačku inteligenciju u našoj zemlji, najavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Tender za nabavku superbzog računara bio je raspisan u maju ove godine. Ukupna vrednost nabavke iznosi 197.975.000 dinara bez PDV-a, a ugovor je zaključen sa kompanijom Atos IT Solutions and Services doo Beograd, odnosno sa Bull SAS iz Francuske, prenosi eKapija.

– Superkompjuter je danas stigao na granicu, ali će nam biti potrebno oko mesec dana dok ga isporučimo i ugradimo u Državni data centar – rekla je Brnabićeva, uz ocenu da je to važno za Kragujevac i Srbiju, kao i za mlade ljude i razvoj instituta i naučno-tehnoloških parkova u našoj zemlji.

Prema njenim rečima, superkompjuter će početkom decembra biti pušten u rad, a do kraja prvog kvartala sledeće godine će biti završena i druga faza Državnog data centra, navedeno je na sajtu vlade.

– Budući da je reč o prvom Državnom data centru u Srbiji i jedinom u ovom delu Evrope, sada se radi studija o tome kako toplotu, koja se generiše zbog rada svih servera, iskoristiti za grejanje u Kragujevcu, za šta verujem da će biti jedan od najinovativnijih projekata u ovom delu Evrope – rekla je srpska premijerka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор