Puštena u rad Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

U okviru Državnog data centra u Kragujevcu puštena je u rad Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju – superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, sposoban da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Virtuelni domaćin, Data centar android “Daca”, poželela je gostima događaja dobrodošlicu, a potom objasnila da je posao centra da spoji dva sveta – realni i virtuelni, da bezbedno čuva znanje i podatke građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

S tim u vezi, Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju biće na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama, prenosi eKapija.

Inače, izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu vlada je okarakterisala kao projekat od značaja za Srbiju, s obzirom na to da je reč o kapitalnoj investiciji vrednoj 30 miliona eura. Nacionalni Data centar se prostire na 14.000 m2, a izgrađen je za oko godinu i po dana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор