Sporazum o saradnji Continentala i Instituta za veštačku inteligenciju

Nedavno osnovani institut za veštačku inteligenciju Srbije potpisao je svoj prvi Sporazum o saradnji sa multinacionalnom kompanijom Continental Automotive Serbia, čije je sedište u Nemačkoj, a koja je jedna od najuspešnijih u našoj zemlji.

Naučnoistaživačka i poslovnotehnička saradnja obuhvaćena sporazumom podrazumevaće, između ostalog, i realizaciju zajedničkih projekata, razvoj proizvoda i proizvodnih programa i zajednički rad na komercijalnim projektima finansiranim od strane Evropske unije.

U ime Instituta sporazum je potpisao Dubravko Ćulibrk, koji je istakao da je u pitanju veoma važan korak za Institut, s obzirom na to da budućim istraživačima omogućava da od samog početka u fokus svojih istraživanja stave probleme od velikog praktičnog značaja.

– Našim istraživačima je na ovaj način omogućeno da svoja znanja pretoče u komercijalna rešenja, što će uticati na razvoj veštačke inteligencije, ali i pružiti podršku inovativnim globalnim kompanijama koje su aktivne u Srbiji. Vođeni zajedničkom vizijom siguran sam da ćemo unaprediti oblast veštačke inteligencije u Srbiji – poručio je Ćulibrk.

Sporazum je u ime kompanije Continental potpisao direktor Saša Čoringa, koji je podsetio da se u automobilskoj industriji sve više koriste rešenja iz oblasti veštačke inteligencije, posebno kada je reč o autonomnoj vožnji.

– Naša vizija je da diktiramo trendove i budemo najbolji u onome što radimo, a naši inženjeri to već jesu. Srećni smo što započinjemo saradnju sa Institutom za veštačku inteligenciju Srbije i sigurni smo da ćemo zajedno biti još uspešniji na međunarodnom tržištu – izjavio je Čoringa.

Institut za veštačku inteligenciju Srbije, sa sedištem u Novom Sadu, osnovala je u martu ove godine Vlada Srbije na osnovu inicijative iz Strategije razvoja veštačke inteligencije za period od 2020-2025. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор