Nemačka hemijska industrija se stabilizuje

Nakon što je divljanje cena energenata u prethodne dve godine snažno pogodilo nemačku hemijsku industriju, sada izgleda da se, nakon smirivanja cena, situacija konsoliduje u veoma važnom sektoru domaće privrede.

Prema rečima Ane Volf, specijalistkinje ekonomskog instituta Ifo iz Minhena nadležne za sektor hemijske industrije, najgore je prošlo i raspoloženje u sektoru se popravlja.

– Stanje knjiga narudžbi može, doduše, da se popravi, ali najniža tačka krize je izgleda prošla – poručila je ona, prenosi agencija DPA.

U nemačkoj hemijskoj industriji je martovski indeks raspoloženja bio u negativnoj zoni, na minus 10,5 poena, ali se ipak bitno popravio u odnosu na februarskih minus 15,5 poena. Zaokret ka optimizmu još je izraženiji po pitanju poslovnih očekivanja, čiji se indeks popeo sa minus 14,9 na minus 2,9 poena.

U Ifo institutu se pozivaju na državnu statistiku i navode da ovakav rast raspoloženja zapravo reflektuje mesečni rast hemijske proizvodnje od 4,6 posto, ostvaren od januara do februara ove godine. Ovaj trend rasta se zadržao i u martu, uz istovremeno usporavanje otpuštanja i stope nezaposlenosti.

„Impulse tražnje hemijska industrija pre svega očekuje iz inostranstva“, navodi se u saopštenju Ifo instituta.

Inače, hemija je treća po snazi grana nemačke privrede, odmah iza automobilske i mašinske. Nju je, osim cene energije, pogodila i generalna slabost celokupne privrede, kako u Nemačkoj, tako i u širom sveta.

Prema podacima Udruženja hemijske industrije, ovaj sektor privrede je 2023. pretrpeo pad obrta od 12 procenata, na nivo od 229,3 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор