Nemačka beleži najveći pad cena stanova od 2000. godine

Cene stanova i kuća u Nemačkoj su tokom 2023. godine pale za 8,4 procenta međugodišnje, što je najveći međugodišnji pad cena stambenih nekretnina još od 2000. godine, od kada Savezni zavod za statistiku (Destatis) vodi takvu statistiku.

Na sajtu Destatisa se navodi da su u periodu od 2008. do 2022. godine cene stambenih nekretnina u Nemačkoj rasle na godišnjem nivou u kontinuitetu, pa se, nakon dužeg vremenskog perioda, prošle godine dogodio preokret. Naime, prema statističkim podacima za četvrti kvartal prošle godine, cene stambenog prostora su pale za čak 7,1 posto u odnosu na isti kvartal 2022. godine.

Minhenski Institut za ekonomska istraživanja IFO je protekle nedelje objavio izveštaj u kome navodi da se nemačka stanogradnja nalazi „u dubokoj krizi“, zbog čega za sada nema izgleda da će doći do poboljšanja situacije u ovoj godini, prenosi agencija Tanjug.

Inače, indeks raspoloženja nemačkih firmi u oblasti stanogradnje je u mesecu februaru pao sa januarskih minus 60,7 poena na 61,9 poena, što je najmanja zabeležena vrednost od 1991. godine, kada je IFO započeo ovo istraživanje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор