Nemačka auto-industrija drastično smanjila proizvodnju, ali ne i profit

Globalno tržište automobila prolazi kroz tektonske promene podstaknute prelaskom na elektromobilnost, o čemu svedoče podaci da je u 2012. godini u Nemačkoj proizvedeno 5,6 miliona putničkih automobila i kombija, a u 2022. samo 3,6 miliona, navodi Handelsblatt.

Prema podacima industrijske informativne službe Marklines, i pored manje proizvodnje, kompanije poput VW-a, Mercedesa i BMW-a ostvarile su rekordne profite, ukupno čak 49,2 milijarde eura, što se pripisuje ekspanziji njihove proizvodnje u inostranstvu. Naime, ove kompanije su u 2022. zajedno proizvele više od deset miliona vozila van Nemačke, budući da VW proizvodi u Španiji, Mercedes u Kini i Poljskoj, a ovome treba dodati i sve veći značaj električnih automobila.

Prema prognozama, troškovi zarada i porezi garantuju da će se ovaj trend verovatno nastaviti i intenzivirati u budućnosti, s obzirom na visoke cene energije. Kako je izračunao Center Automotive Research (CAR), cena jednog sata rada, uključujući dodatne i troškove zarada, iznosi 59 eura u nemačkoj automobilskoj industriji, 28 u Španiji, a u Mađarskoj i Poljskoj samo 13 eura.

Udruženje nemačke automobilske industrije (VDA) smatra da je za Nemačku kao industrijsku lokaciju hitno neophodna ofanziva, jer u suprotnom Nemačkoj preti opasnost da sklizne u beznačajnost u globalnim razmerama. To se, zbog visokih troškova, već dogodilo u oblasti malih automobila, pa se u Nemačkoj od 2022. više ne proizvode mali i mikro automobili. Naime, u oblasti malih automobila i velikih kombija od 2012. je zabeležen pad od gotovo 90 posto. Međutim, zahvaljujući poboljšanom snabdevanju čipovima, proizvodnja vozila bi ove godine ponovo trebalo da se poveća.

U redovima nemačkih radničkih udruženja vlada velika zabrinutost da više neće biti povratka na brojeve iz prošle decenije, pre svega jer električni automobili zahtevaju znatno manje delova, a baterijske ćelije pristižu u velikim količinama iz Azije, što ugrožava radna mesta, posebno kod dobavljača u automobilskoj industriji.

BMW i Mercedes su se u Nemačkoj fokusirali na proizvodnju luksuznih automobila kao što su Serija 7 i S-klasa, ali većina ostalih modela dolazi iz inostranstva. pored toga, mnogi dobavljači u auto-industriji nemaju mogućnost promene lokacije van Nemačke, zbog čega gube ključne poslove i radna mesta, prenosi b92.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор